Türkiye'nin En Büyük Şantiye Malzemeleri Tedarik Merkezi
Menüyü Kapat
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Menüyü Kapat
Bina İnşaatında Kullanılan 12 Toksik Yapı Kimyasalı
23 / 05 / 2023

Bina İnşaatında Kullanılan 12 Toksik Yapı Kimyasalı

Bina inşaatında kullanılan 12 toksik yapı kimyasalı türünü sizler için derledik. Bilindiği üzere bir binanın inşaatında birden fazla bağlantı elemanının yanı sıra yapı kimyasalları da kullanılmaktadır. Bu kimyasallardan bir kısmı kırmızı listeli ürünler arasında yer almaktadır.

Çok eski dönemlerde mağaralarda barınma ihtiyacını karşılayan insanlık bugün artık gelişmiş ev sistemlerine sahip. İnsanlar artık ağaç altlarında değil yüksek katlı binalarda yaşamlarını sürdürmektedirler.

Artık yüksek teknoloji kompleksleri ve alt-arazi sığınakları bizim için evlerin gerçek anlamını ifade ediyor. Bütün hepsinin başlangıcı betonun keşfine gidiyor. Ancak inşaat endüstrisi gelişip yükseldikçe yeni zorluklar ortaya çıkıyor. Bu yapıları daha güçlü, daha şık, nemli ve çürümeye karşı dayanıklı hale getirme zorlukları, aynı zamanda hayal gücünü isyan eden ve evet, ekonomik yönü de göz ardı edilmeden inşa ediliyor.

Tuğla, blok gibi yapı malzemeleri kuruluş seviyesinden, yani yerin altından en üst katlara kadar yaygın olarak kullanılmaktadır. Artık katkılar, yapıştırıcılar, sızdırmazlık malzemeleri, kaplamalar da bu yapı malzemeleri arasında yerini almış durumda. Her türlü inşaat projesinin yapımına ve inşaatın hemen hemen her aşamasına giden her şeyin önemli parçaları haline geldi.

Bunlar genellikle işlenebilirlik, dayanıklılık gibi çeşitli önemli nitelikleri elde etmek için projelerin çeşitli katmanlarında kullanılmaktadır. Ancak bu malzemelerin çoğu, insan sağlığı veya çevre için makul olmayan riskler taşıdığı kabul edilen yapı kimyasalları içerir. Onları tanıyalım…

Asbest

Bina inşaatında kullanılan 12 toksik yapı kimyasalı listesinin başında asbest bulunmaktadır. 1920’lerin başı ile 1980’lerin sonu arasında inşa edilen tüm yapılarda asbest kullanılmıştır. Duvarlarda, tavanlarda, yalıtımlarda, zeminlerde, borularda, kazan dairelerinde ve daha pek çok yerde asbest içeren ürünleri barındırdığı iddia edilmektedir. Bu yapı malzemesi hasar gördüğünde tehlikeli bir hale dönüşüyor. Ufalandığında veya onarılması gerektiğinde işler bir miktar korkutucu hale gelir.

Bakım işçileri, tamirciler ve bina sakinleri için sağlık riski oluşturmaktadır. İnşaat, onarım, yıkım, tadilat veya bakım sırasında az miktarda asbeste bile maruz kalmak mezotelyoma, akciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Asbest genellikle kanserin en zararlı formlarından birisiyle bağlantılıdır.

Silika

Bu çoğu kayada, kilde ve kumda değişen miktarlarda yaygın olarak bulunan doğal bir maddedir. Örneğin granit yüzde 15 ile 30 arasında, kumtaşı ise yüzde 70’ten fazla silika içerebilir. Bu kimyasal aynı zamanda kiremit, beton, harç ve tuğla gibi yapı malzemelerinin ana bileşenlerinden biridir. Asbestten sonra, silika inşaat işçileri için en büyük risktir. Araştırmalara göre yüksek ve uzun süreli maruz kalma, akciğer kanserine ve diğer ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açabilir.

Formaldehit

Bina inşaatında kullanılan 12 toksik yapı kimyasalı arasında formaldehit de bulunmaktadır. Bu esas olarak yapı malzemeleri ve ev ürünlerinden salınan renksiz bir gazdır. Formaldehit geniş bir ürün yelpazesinde, inşaatta, yalıtım ürünlerinde, ahşap panel ürünlerinde ve halı ürünlerinde kullanılan yapıştırıcılarda bağlayıcı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Havada yüksek seviyelerde bulunduğunda, astıma benzer solunum problemlerine, deri iltihabına ve kaşıntı gibi cilt tahrişine neden olabilir.

Diizosiyanatlar

Diizosiyanatlar çoğunlukla sert ve esnek köpükler, kaplamalar, yapıştırıcılar, sızdırmazlık malzemeleri ve elastomerler gibi poliüretan ürünler yapmak için kullanılan bir kimyasal yapı taşları ailesidir.

Bu kimyasal, özellikle inşaat ve nakliye sektöründe sayısız ürünün üretiminde çok önemli bir yere sahiptir. Diizosiyanatlara maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkileri arasında mesleki astım; mukoza zarında, gözlerde, burunda ve boğazda tahriş; cilt tahrişi (dermatit); gastrointestinal tahriş; kimyasal bronşit ve pnömoni gibi etkilere sebep olmaktadır.

Alkilfenol

Bu kimyasal, inşaat endüstrisinde yaklaşık 50 yıldır kullanılan fenolik reçinelerin bir bileşenidir. İnşaatta bunlar esas olarak yüksek performanslı kauçuk ürünlerde, yapıştırıcılarda, boyalarda ve kaplamalarda bulunur.

Klorlu Polietilen

CPE kimyasallara, yağlara, ısıya ve hava koşullarına karşı direnç dahil olmak üzere mükemmel fiziksel ve mekanik özellikler sergileyen çok yönlü bir malzemedir. Sıkıştırma seti direnci ve düşük sıcaklık performansı nedeniyle yoğun bir kullanıma sahiptir.

Aynı zamanda alev geciktirici özelliğiyle de güven uyandırmaktadır. Yüksek dolgu kabulü, gerilme direnci ve aşınmaya karşı direnç oluşturur. İnşaatta, termoplastik elastomer kauçuk ve reçineler için modifiye edici olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Yanmadan kaynaklanan tanımlanmış emisyonlar arasında karbondioksit, karbon monoksit ve hidrojen klorür bulunur.

Kadmiyum

Bina inşaatında kullanılan 12 toksik yapı kimyasalı arasında bulunan bu madde, demir ve çelik için korozyon koruyucu kaplama olarak ve nikel-kadmiyum (Ni-Cd) şarj edilebilir pillerin üretiminde çok yaygın olarak kullanılır. Bu kimyasalın diğer önemli kullanımları arasında alaşımlar, kaplamalar (elektro kaplama), güneş pilleri, plastik stabilizatörler ve pigmentler bulunur. Kadmiyum ve bileşikleri son derece toksiktir ve bu metale maruz kalma kanserin nedeni ile bağlantılıdır, ayrıca vücudun kardiyovasküler, renal, gastrointestinal, nörolojik, üreme ve solunum sistemlerini hedef alır.

 

Bisfenol

Genellikle BPA olarak anılan Bisfenol, polimer plastikler ve kaplamalar, büyük ölçüde polikarbonat ve epoksi reçineleri üretmek için temel bir yapı taşı görevi gören bir kimyasaldır. Bu madde kadın ve erkek kısırlığı, meme ve prostat kanseri gibi hormona bağlı tümörler, erken ergenlik ve polikistik yumurtalık sendromu dahil olmak üzere çeşitli metabolik bozukluklara neden olmaktadır.

Halojenli Alev Geciktiriciler

Bina inşaatında kullanılan 12 toksik yapı kimyasalı arasında bulunan alev geciktiriciler, yangının yayılmasını engellemek için kullanılan bir kimyasallar toplamı için kullanılan bir malzemedir. Halojenli alev geciktiriciler ısı yalıtım levhalarında birçok tekstilde ve yüzey kaplamalarında ve kaplamalarda bulunur. Bu kimyasal kanser, doğum kusurları, endokrin bozulma ve çocuklarda gelişim sorunları ile doğrudan bağlantılıdır.

Kurşun

Bina inşaatında kullanılan 12 toksik yapı kimyasalı listesinde yer alan bu kimyasal uzun bir kapsamlı kullanım geçmişiyle birlikte geliyor. Henüz daha yeni insanlara zarar verme konusundaki gerçek potansiyelini anlaşılmaya başlandı. Ancak inşaat endüstrisinde, özellikle çatı kaplama uygulamalarında, kornişlerde, tank kaplamalarında ve elektrik borularında büyük bir rol oynadığı gerçeğinden kaçmak mümkün olmuyor.

Kloropren (CR)

Esas olarak kauçuk endüstrisinde kullanılan ancak aynı zamanda yapıştırıcılar için bir hammadde olarak zorunlu olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kalıplanmış köpük, kauçuk kaplama, ses yalıtımı ve contalar gibi çeşitli lateks uygulamalarına sahip organik bir bileşik olmasıyla dikkat çeker.

Cıva

Cıvanın toksisitesi uzun zamandır insanlar tarafından bilinmektedir. Termometreler ve belirli ampul türleri gibi çok çeşitli ekipman ve tüketici ürünlerinde kullanılmıştır. Biyolojik biriken, kalıcı, toksik bir madde olan cıva, insanların ve vahşi yaşamın sağlığını tehdit eder.